פרופ' יצחק פרנס הוגה ומייסד בלמונטה - קווים לדמותו

פרופסור יצחק פרנס (2012-1935) - ההוגה והמייסד של מרכז המעבדות למדעים ע"ש בלמונטה

 פרופ' יצחק פרנס

פרופסור יצחק פרנס נולד בירושלים ב- 1935 למשפחה ירושלמית ותיקה בעיר העתיקה.

היה מהאבות המייסדים של שדה הנוירוביולוגיה בישראל וכיהן כנשיא הראשון של החברה הישראלית למדעי העצב. נוסף על הישגיו המדעיים הרבים והמקוריים פעל פרופסור פרנס רבות לקידום החינוך למדעים.

בין תפקידיו הרבים באוניברסיטה העברית, כיהן פרופסור פרנס כדיקן הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע  בשנים 1981-1984.

בשנת 1995 מונה ע"י רוה"מ יצחק רבין לתפקיד יו"ר המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח.

בין הפרסים ותארי הכבוד שקיבל: חבר כבוד באקדמיה הבווארית, דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטה הטכנית במינכן ופרס מקס פלאנק.

בשנת 1990, בעידודו הפעיל של ידידו ראש העיר טדי קולק, רתם את הנדבן מר ארנסט ברטר והקים בקמפוס האוניברסיטה בגבעת רם (שמאוחר יותר יקרא קמפוס אדמונד י' ספרא) את מרכז המעבדות למדעים ע"ש בלמונטה. היה זה מפעל חלוצי אשר שימש מודל למעורבות פעילה ויוזמת של האוניברסיטה לשם קידום החינוך למדעים תוך שיתוף פעולה הדוק עם הרשות המוניציפאלית (עיריית ירושלים) ובסיוע ארוך טווח של קרן תומכת (הקרן לירושלים). מאוחר יותר יועתק מודל זה גם למדינות אחרות בעולם.

בשנת 2001 הקים פרופ' פרנס את הרשות לקהילה ולנוער של האוניברסיטה העברית שהיוותה מעטפת-על למרכז בלמונטה ולמרכז מאיירהוף לנוער שוחר מדע.

בשנת 2005 הקים את בית ברטר למדע – בית הארחה לתלמידים מהארץ ומהעולם המגיעים לתכניות המדעיות של האוניברסיטה העברית.

פרופ' פרנס שימש כיו"ר מרכז בלמונטה וכיו"ר הרשות לקהילה ולנוער עד לפרישתו לגמלאות בשנת 2005 אך גם לאחר מכן ליווה את תכניות המרכז והמשיך לפעול לקידום הקמתם של מרכזים נוספים בארץ.

בנוסף לתרומתו העצומה לקידום החינוך המדעי, פעל רבות גם להנגשת המדע לציבור הרחב. הוא יזם את מפעל ההרצאות "מדוע" לקהל הרחב ושימש כיו"ר הראשון של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים.

ביום ה- 29 בנובמבר, 2012, נפטר פרופסור יצחק פרנס בתום מאבק ממושך במחלת הסרטן. עד ימיו האחרונים היה עסוק בקידום רעיונותיו ויוזמותיו לחיזוק המדע והחינוך המדעי.

****

מתי מעט הם האנשים המשלבים באישיותם את החזון והמעש כפי שהתמצו באיש הזה. בעקשנות ובלהט שאין להן מידה אך תמיד בראייה בהירה ומפוכחת, סחף אחריו לעשייה – אם במחקר ואם בחינוך - רבים מעמיתיו, מתלמידיו ולמעשה, כל אדם שהכירו.

פרופ' פרנס היה פורץ דרך ומורה דרך באופיו והשפעתו העצומה על שדות המחקר המדעי והחינוך הותירה רישומה בעולם כולו. בכוח אישיותו וחזונו וכחוקר מהשורה הראשונה בעולם, העמיד דורות של חוקרים מובילים וממשיכי דרכו והעניק לרבים כל כך את ההזדמנות לחזות ולו מעט ביופי נופיו של המדע.